RAMLY
:
“PENGASAS,
SEJARAH, PERKEMBANGAN @ CABARAN”
RAMLY
FOOD PRECESSING SDN BHD adalah industri Bumiputera yang terkenal dalam industry
pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu,ayam dan hasil laut berjenama
RAMLY.
Diasaskan
pada tahun 1984 dan dimiliki sehingga kini oleh Dato’ Haji Ramly B. Mokni dan
Datin Hajjah Shala Siah Bt Abdul Manap dari cetusan idea dan hasrat murni untuk
mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu. Kini syarikat ini telah
mempunyai kilang pemerosesan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala
Lumpur dengan menawarkan peluang
pekerjaan daripada pengurusan, pengeluaran hinggalah ke pemasaran produk.
Produk berjenama RAMLY kini begitu unggul di pasaran Malaysia dan di persada
antarabangsa.
Pengasas :
Dato’ Haji Ramly B. Mokni
Berasal dari Tanjung Piandang,
Perak dan dibesarkan di Selangor. Ayah
beliau adalah seorang petani beras dan ibu beliau seorang suri rumah. Mempunyai 16 adik-beradik daripada
satu ayah dan dua ibu, dan beliau ekerja
sebagai seorang usahawan.
Sejarah & Perkembangan
:
Perniagaan
beliau telah ditubuhkan selama lebih 30 tahun. Pada tahun 1978, isu apa yang halal[yang sah di bawah
peraturan-peraturan Islam] dan haram [menyalahi undang-undang di bawah
peraturan-peraturan Islam] adalah topik utama pada masa itu, kerana kebanyakan
burger daging lembu yang diimport dan pengguna tidak yakin yang halal status. Ia adalah pada masa ini bahawa beliau
mempunyai idea untuk memproses daging burger di rumah. Beliau melihat peluang dan potensi untuk
produk berasaskan makanan untuk dikomersialkan dan dipasarkan olehbumiputera
[ Melayu]. Itu adalah permulaan minat beliau
dalam dunia keusahawanan.
Beliau dan isteri memulakan perniagaan ini dengan
hanya deposit RM2,000 di rumah pangsa Jalan Haji Hussein di Kampung Baru, Kuala
Lumpur tanpa mempunyai apa-apa mesin atau peralatan untuk membuat burger daging
lembu itu. Jadi perkedel yang dihasilkan
dilakukan secara manual dengan mesin dengan bantuan dari isteri, beliau telah
berjaya melahirkan kira-kira 200 perkedel sehari. Pada mulanya, burger mendapat
sambutan yang rendah kerana ia dianggap sebagai produk makanan Barat-jenis dan
perkara baru di Malaysia. Pada
masa yang sama, beliau turut membuka gerai burger di Kampung Baru, Jalan Haji
Hussein, Jalan Chow Kit, Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut dan tempat
berdekatan untuk memperkenalkan Ramly burger sebagai alternatif yang merasai
agak berbeza dari burger yang diimport; ia adalah lebih
sesuai dengan selera tempatan.Ia adalah di sini bahawa burger dimasak
dan juga Patties mentah telah memenuhi permintaan pasaran. Alhamdulillah , beliau dan isteri telah membuat
kira-kira 2,000 hingga 3,000 burger sehari.
Pada tahun 1980,beliau telah menubuhkan sebuah syarikat bernama Ramly
Burger Enterprises.Pada tahun 1985, pengeluaran berpindah ke kilang-kilang yang
beroperasi di Kawasan Perindustrian Bandar Tun Razak, Cheras dan pengeluaran
daging burger kami sampai kira-kira 100,000 burger sehari di dalam kawasan
seluas kira-kira 10,000 kaki persegi. Pada tahun 1987,
aktiviti-aktiviti perniagaan yang tertumpu kepada aktiviti pembuatan atau
pengeluaran telah melalui Mokni Ramly Burger Enterprises Inc, atau kini lebih
dikenali dengan nama Ramly Food Processing Sdn Bhd Empat anak-anak syarikat
juga telah ditubuhkan, iaitu:. Marketing Sdn Bhd Mokni Ramly, Ramly
Perkhidmatan Makanan Sdn Bhd, Ramly Halal Mart Sdn Bhd dan Halal Ramly Kiosk
Sdn Bhd, untuk menyokong aktiviti mereka.
Cabaran :
Dunia
perniagaan penuh dengan cabaran. Tidak
ada jalan mudah untuk menjadi berjaya tanpa perlu pertama berjalan melalui
duri, dengan lawan sentiasa menunggu kita membuat kesilapan.
Antara paras rendah apabila memulakan perniagaan
dan banyak adalah apabila memohon pinjaman dari MARA, tetapi ditolak kerana
mereka memberitahu Dato’ Ramly, di Malaysia orang tidak makan burger. Tetapi hari ini beliau telah
membuktikan bahawa kita boleh berjaya dengan usaha dan kerja keras.Selain itu,
terdapat pihak lawan yang sentiasa cuba fitnah, seperti mendakwa bahawa
pemilikan syarikat itu mempunyai tangan berubah dan bahawa produk mereka terkandung haram bahan-bahan.
Apabila permohonan pinjaman ditolak oleh MARA, beliau
memohon dengan Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB). Alhamdulillah, akhirnya berjaya. Beliau mengambil tindakan berhemah dalam menangkis
dakwaan tersebut. Salah seorang
daripada mereka adalah bahawa saya bekerja dengan JAKIM, sebuah badan yang
diiktiraf di dalam halal
pensijilan. Mereka
juga bekerjasama dengan media untuk menjelaskan keadaan sebenar kepada
pelanggan bahawa produk mereka bebas daripada sebarang kandungan yang tidak
disahkan halal
oleh JAKIM. Dato’
Ramly juga membuat laporan polis mengenai dakwaan sebagai bukti bahawa tuduhan mereka
adalah palsu.
Pada pendapat beliau, usahawan Malaysia mempunyai
apa yang diperlukan untuk menjadi usahawan global, dan boleh membuat jenama besar di peringkat
antarabangsa.Untuk berjaya dalam perniagaan, terdapat lima prinsip yang beliau
sentiasa amalkan. Prinsip pertama
adalah usaha; iaitu, ketabahan
dipasangkan dengan semangat yang mendalam apabila melaksanakan tugas. Jika anda tidak mempunyai sikap ini,
maka tiada apa yang akan berlaku.Prinsip kedua adalah untuk bekerja keras. Usaha sahaja tidak mencukupi tanpa
usaha yang masuk ke dalam menjadi berjaya.Prinsip ketiga adalah kejujuran, sama
ada kepada diri sendiri atau kepada orang lain. Beliau percaya sikap ini akan
memberikan faedah kepada diri sendiri dalam jangka masa panjang.Prinsip keempat
ialah untuk membantu orang lain yang memerlukan. Dan berkongsi pengalaman anda dengan
mereka.Prinsip kelima adalah membayar zakat [bayaran yang dibuat setiap tahun di
bawah undang-undang Islam untuk tujuan amal] kira-kira 2.5% pujian. Tidak semua orang telah menerima nasib
yang baik, jadi kami berkongsi dengan orang lain.
Ini sebenarnya satu trend panggang burger berlaku
pada masa ini. Ia telah menjadi
satu industri yang semakin meningkat di kalangan orang ramai. Tetapi perkhidmatan yang lambat,
kerana kaedah yang digunakan untuk memanggang burger. Jadi orang ramai mungkin berasa kecewa
dengan perkhidmatan, dan perkhidmatan adalah sangat penting. Jika
ia terus menjadi perlahan, trend ini mungkin mati. Ia usaha yang baik, tetapi pemilik
perniagaan harus bertanya, bagaimana kita boleh mempercepatkan perkhidmatan
kepada pelanggan?
No comments:
Post a Comment